Η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ξεκινά | Δείτε αναλυτικά το εναρκτήριο πρόγραμμα

Πάνω από 250 δωρεάν εκδηλώσεις έρχονται στο πρόγραμμα «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και δίνουν στο βιβλίο το χώρο που πραγματικά του αξίζει.

Η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ξεκινά | Δείτε αναλυτικά το εναρκτήριο πρόγραμμα

«Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά τη φιλοξενία της διεθνούς ακτινοβολίας εικαστικής διοργάνωσης documenta 14, η Αθήνα εξελίσσεται σε μια δυναμική, δημιουργική σκηνή· σε ένα ανοιχτό πεδίο έκφρασης και διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς» προλόγισε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την πολυαναμενόμενη έναρξη του μεγάλου, πολιτιστικού προγράμματος «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», που αναμένεται να φέρει την πρωτεύουσα της χώρας στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Με τη βραβευμένη νομπελίστρια Χέρτα Μίλερ και τον Γιαν Βάγκνερ να έχουν ήδη βρεθεί στην Αθήνα και να έχουν κάνει ανεπίσημα ποδαρικό στο ετήσιο πρόγραμμα, η «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» μετρά τυπικά από τις 23 του μηνός (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων) –στη Διονυσίου Αεροπαγίτου στις 7.45 μ.μ. και κατόπιν στο Ηρώδειο στις 10 μ.μ.– και μέχρι την ίδια ημερομηνία του ερχόμενου έτους δρομολογεί περισσότερες από 250 δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, εμπλέκοντας όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς πολιτισμού.

Η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ξεκινά | Δείτε αναλυτικά το εναρκτήριο πρόγραμμα - εικόνα 1

Με κυριότερο χορηγό το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δεκάδες μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το Εθνικό Θέατρο και η Εθνική Λυρική Σκηνή, μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο Κινητήρας, οργανώσεις με κοινωνικό έργο, όπως το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ξένα Ινστιτούτα, όπως το Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο, πρεσβείες πολλών χωρών και προγράμματα του Δήμου Αθηναίων, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και η Γεννάδιος, οι βιβλιοθήκες της πόλης, τα πανεπιστήμια και φυσικά όλα τα πρόσωπα που εμψυχώνουν τη λειτουργία τους – όλα μαζί μπλέκονται σε ένα ενιαίο σώμα, ένα συλλογικό εγχείρημα με αφετηρία το βιβλίο και στόχο την εξωστρέφεια και τη διάδοση της γνώσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μοναδικό project «Ανοικτές Συλλογές» θα ανοίξει τις πόρτες σε περίπου 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία για εκδηλώσεις και συνέργειες, ενώ αθέατα τμήματα των σημαντικών συλλογών τους θα αποκαλυφθούν στο κοινό και για τους δώδεκα μήνες, με απώτερο στόχο να αποτελέσει θεσμό για την πόλη.

Η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ξεκινά | Δείτε αναλυτικά το εναρκτήριο πρόγραμμα - εικόνα 2

«Κάθε πόλη είναι ένα βιβλίο, το οποίο προσπαθούν να διαβάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της· κάθε βιβλίο είναι μία πόλη που κατοικούν οι αναγνώστες», όπως ανέφερε ο Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων που φυσικά συμμετέχει στο πρόγραμμα. Με αυτή τη προσέγγιση, το «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» θέλει να εμπνεύσει, να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Το μεγάλο στοίχημα για το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, είναι να ξεπεράσει τις όποιες αγκυλώσεις ενάντια στην έντυπη ανάγνωση, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλαναγνωσίας και να δώσει νέα πνοή σε ένα περιεχόμενο που φύσει αφορά τους πάντες.

«Σκοπός μας είναι να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά, σε όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και επισκέπτες, ανθρώπους με υψηλό αλλά κι ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, Έλληνες και μετανάστες, ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι», τόνισε στη συνέχεια ο δήμαρχος της πόλης. Έτσι, το περιεχόμενο των δράσεων δεν έχει αρτηριοσκληρωτική, συντηρητική κατεύθυνση αλλά ανοίγει διαρκώς νέα πεδία διαλόγων με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και δυναμικές ομιλίες, επεκτείνεται στα υπόλοιπα καλλιτεχνικά πεδία συνδυασμένο με κάθε είδος τέχνης (performance, χορός, video art, θέατρο κοκ), ενώ συχνά-πυκνά τα ραντεβού δίνονται έξω στην πόλη, όπως με τις δράσεις της κινητής βιβλιοθήκης και με απρόσμενες αφηγήσεις ερμηνευτών.

Η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ξεκινά | Δείτε αναλυτικά το εναρκτήριο πρόγραμμα - εικόνα 3

Σε μία λογική συνέχεια της περσινής χρονιάς που τα στατιστικά του τουρισμού έδειξαν περισσότερους από πέντε εκατομμύρια τουρίστες στην πόλη μας (διπλάσιος αριθμός από το καταστροφικό έτους του ’12), το πλούσιο και δυναμικό πρόγραμμα «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» στοχεύει αφενός στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας και αφετέρου σε μία γενικότερη πολιτισμική παρακαταθήκη, που θα δώσει στο βιβλίο τον χώρο που πραγματικά του αξίζει.

Δείτε αναλυτικά το εναρκτήριο πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.